Zdrava hrana

hrana,zdravlje,prehrana,zdrava,voće,povrće,riba,mesoHrana sama po sebi ne može biti zdrava i nezdrava, već ovisi  koliko često hranu tu konzumiramo i u kojoj količini, a to automatski znači da postoji zdrava i nezdrava prehrana.

Raznovrsna, šarolika prehrana, bogatstvo što svježijih i što manje termički tretiranih namirnica koje se izmjenjuju u jelovniku dopušta da se nekada pojede i ono što smatra nezdravo: pizzu, hamburger i slično. Ako se takva hrana ne jede prečesto, primjerice dva puta mjesečno, ne može naškoditi.

Prilikom kupovine na svoju listu namirnica svakako dodajte:

– Voće i povrće trebalo bi zauzimati najveći dio vaše liste prilikom kupovine, jer sadrži  vitamine, minerale, antioksidanse i obično u sebi sadrže malo kalorije. Dnevno mi trebalo što više jesti voća i povrća

– Žitarice- što se tiče žitarica prednosti uvijek dajte proizvodima od cijelog zrna, a ne od rafiniranog brašna. Zašto od puno zrno? Zbog toga što cijela zrna sadrže više minerala i vitamina i prehrambenih vlakana koji nedostaju u modernoj prehrani.  Započni doručak s cjelovitim žitaricama.

– Ribe, peradi, nemasno meso, jaja- sadrže visokovrijedne proteine. Uvijek izaberite svježe namirnice ili smrznute, nikako nemojte izabrati pohane namirnice s raznim umacima, jer umaci su najčešće mete raznih aditiva.

–  Voda, sokovi, alkohol- prilikom odabira pića uvijek najbolje je odabrati vodu, nikako ne odabrati gotove sokove koje u sebi sadrže šećere, niti odabirati „light“ proizvode-jer u njima se nalaze umjetni zaslađivači. Bolje je pripremiti svježi sok –recimo limunadu. Svakako se savjetuje popiti čašu vina poslije obroka.

–  Jogurt, mlijeko, sir- mliječni proizvod kao i mlijekoi su jako zdravi, uvijek odaberite proizvode koje u sebi sadrže manje masnoće.

– Smrznuta hrana- dajte prednosti svježim namirnicama, ukoliko ih nema, onda uzmite smrznutu namirnicu, ali nikako nemojte uzeti nekakav proizvod koji trebate samo podgrijati, to možete jesti jednom mjesečno, ali svakodnevnom konzumacijom to je nezdravo.

–  Maslinovo ulje, sojino ulje- uvijek dajte prednosti maslinovom ulje jer ono dokazano djeluje povoljno na zdravlje, a ukoliko koristite sojino ulje za prženje, nikako nemojte više puta pržiti na istom ulju

– Češnjak, đumbir, peršin, origano-svakako ubacite u prehranu,jer  začini mogu pretvoriti obične obrok u extra-super užitak. Osim toga, začini u sebi sadrže antioksidanse, poboljšavaju  zdravlje.

Faktori koji utječu na prehranu :
Unos hrane zavisi o određenim parametrima:

  • ·       Društveni okoliš
  • ·       Kulturni aspekti hrane
  • ·       Finacijsko stanje
  • ·       Uživanje u namirnici
  • ·       Raspoložive namirnice
  • ·       Fizikalni okoliš
  • ·       Biološko blagostanje (bolest )
  • ·       Fizička aktivnost (uredski posao, sportaš, učenik…)
  • ·       Životnoj dobi (dojenčad, mala djeca, škololska djeca, mladež, odrasle osobe, trudnice, dojilje i starije osobe).

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply