Zdravi početak školske godine

zdravlje, prehrana, školarciPripremite mališane za početak nove školske godine. Potrebno je malo vremena da se djeca priviknu na školske obaveze nakon dugog i toplog ljeta. Mališanima se i nije baš lako naviknuti na zatvoreni prostor nakon provedena tri mjeseca na plaži ili na livadi.

Vi, mladi roditelji već znate što je najbolje za vaše dijete. Mi ćemo vam samo malo pokušati pomoći da što bezbolnije pripremite vašeg đaka za školu.

  1. Doručak

Već znamo da je doručak najvažniji obrok dana. Ne mora biti previše obilan, ali bi trebao biti bogat bjelančevinama i ugljikohidratima. Za mališane je jako važno da imaju dovoljno energije da bi izdržali dan u školi, te da bi što bolje pamtili lekcije. Za doručak svakako preporučamo jaja ili milk shake.

  1. Odlazak na spavanje

Za mališane je jako važno da ide svaku večer spavati u isto vrijeme. Dječjem organizmu je puno lakše funkcionirati kada postoji dnevna rutina. Na taj način smanjuje se i količina stresa koju maleni „nakupe“ dok su u školi.

  1. Bogat obrok

Svakako je potrebno da maleni jedu svaka 2-3 sata. Važno je izbaciti prerađenu hranu, naročito slatkiše. Zašto ne biste jednostavno pripremili sendvič doma u koji ćete staviti namirnice za koje znate kako su pripravljene. Sendvič neka bude obogaćen primjerice purećim meso, salatom, sirnim namazom. I obavezno ne zaboravite staviti u školsku torbu malo voća.

  1. Eliminirajte voćne sokove

Voćni sokovi su idealni za ljeto da vas malo rashlade. Međutim, za školarce baš nisu pogodni. Voćni sokovi sadrže malo više šećera koji nakon nekog vremena uzrokuju pad energije. Cjelovito voće bolji je izbor jer vlakna u voću uspore apsorpciju šećera u krvotok.

  1. Više tjelesne aktivnosti

Želite li da vaše dijete bolje spava, osigurajte bilo koju vrstu tjelesne aktivnosti nakon škole. Prošetajte se sa svojim djetetom malo u prirodi ili malo trčite. Osim što ćete provesti kvalitetno vrijeme s vašim djetetom, obogatit ćete i vi i dijete organizam dovoljnom količinom kisika i lakše ćete spavati. Djeci, kao ni odraslima, nije jednostavno sjediti u stolici pola dana.

  1. Ugasite sve prije spavanja

Jako je važno da 45 minuta prije spavanja ugasite kompjuter ili laptop, mobitel, tablet. Dakle, sve elektroničke aparate koje koristi tijekom dana. Bilo koja vrsta svjetlosti smanjuje proizvodnju melatonina koji nam pomaže zaspati.

Pročitajte s djetetom nekakvu priču ili mu pripremite toplu kupku.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.