4 jednostavne navike za zdravija pluća

Ozdravija plućapće je poznata činjenica da su pluća tijekom hladnijih dana izložena više podložna razvoju raznih upala. Jednostavne promjene mogu vam pomoći da poboljšate stanje svojih pluća.

Pluća su veliki organ o kojima dosta ovisi naš imunološki sustav. Za pluća je jako važna okolina u kojoj se nalazite. Sve što udišete prolazi kroz pluća. Ako je okolina oko vas zagađena, prvo će nastradati pluća.

Predlažemo 4 jednostavne promjene koje će uvelike utjecati na zdravlje pluća :

1.      Uklonite klor i njegove spojeve iz vaše okoline

Klor i njegovi spojevi nalaze se u većini sredstava za čišćenje. Jako je važno da pazite koja sredstva koristite i da ih ne miješate jer može doći do razvijanja opasnog plina klora. Nažalost, male količine klora nalaze se i u vodovodnoj vodi. Čitajte etikete proizvoda koje koristite i pokušajte, ako možete nabaviti filtre za vodu.

2.      Izbjegavajte namirnice koji stvaraju previše sluzi

Određene namirnice tijekom razgrađivanja u ustima, stvaraju previše sluzi. Previše sluzi u plućima smanjuje njihov kapacitet. Važno je da izbjegavate prerađeni šećer, bijelo brašno, namirnice koje sadrže previše aditiva. Osobe koje su alergične, već su upoznate s ovom činjenicom da previše sluzi uzrokuje gušenje.

3.      Izbjegavajte hladna pića i jela

Pluća su naročito osjetljiva na hladna pića i jela. Izbjegavajte ih i ljeti i zimi. Uvijek konzumirajte namirnice koje su na temperaturi okoline. Tijekom zime prigrlite tople juhe, vruće čajeve, ….

4.      Dišite kroz nos

Ovo je jako važno, iako se čini bezazleno. Kad udišemo zrak kroz nos, dlačice u nosu zadržavaju sve čestice koje organizam registrira kao loše. Također, organizam zagrijava zrak na temperaturu tijela. Disanjem kroz usta sprječavate zagrijavanje zraka i pluća se zbog toga vrlo lako prehlade i na ovaj način lakše bakterije i virusi ulaze u organizam.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply