Zdravlje i prehrana : Jaja

 jaja

Jedan od je većih izvora bjelančevina su upravo jaja. Bjelance jajeta sadržava adekvatne količine esencijalnih aminokiselina koje sudjeluju u izgradnji mišića, tkiva, kože, antitijelima imunološkog sustava, transportnim bjelančevinama koje prenose hranjive tvari i mnoge druge spojeve.

Ne samo da je dobar izvor bjelančevina, nego je i dobar izvor joda, važnog za zdravo funkcioniranje štitnjače. Jod je sastavni dio hormona štitnjače tiroksina (T4) i trijodtironona (T3). bez dovoljne količine joda, tijelo ne može sintetizirati te hormone. Jaja su također dobar izvor selena koji je potreban za metabolizam hormona štitnjače.

Žumance sadržava karotenoidni fitonutrijent lutein za koji je otkriveno da je važan za zdravlje očiju. Također, odličan je izvor vitamina B kolina, ključnog za zdravlje mozga. Naše tijelo može proizvesti nešto malo kolina, ne možemo ga sintetizirati dovoljno da bismo nadoknadili nedostatan unos iz prehrane. Manjak kolina može uzrokovati nedostatak folne kiseline, još jedan B vitamin koji je nužan za zdravlje.

Jaja su odlična namirnica koju možete dodati svojem najzdravijem načinu prehrane i to ne samo zato jer su bogata hranjivim tvarima, nego imaju jako malo kalorija. Jaje ima 68 kalorija. No, žumanca su bogata kolesterol, što zabrinjava neke osobe. Bjelanjci sadržavaju kolesterol. Sve više istraživanja podržava tezu da je visok unos zasićenih masti više povezan s povišenim kolesterolom nego što je to unos kolesterolom visokih namirnica kao što su jaja. Nutricionisti sve više sugeriraju da osobe koje su na dijeti s niskim sadržajem masti, mogu jesti jedno ili dva jajeta dnevno bez mjerljivih promjena razine kolesterola u krvi.

Izvor : Zdravlje-prehrana.com

Reference :

  • Mateljan, Najzdravije namirnice svijeta, Profil, zagreb, 2008. str 632-637.

Leave a Reply