Zdravlje žene : Čvorić u dojkama

samopregled dojki

Foto : tetkasaveta.wordpress.com

Većina čvorića koja se javlja kod žena nije zloćudna. Ipak, zbog mogućnosti rizika za rak dojke, svaki čvorić u dojkama se pomno analizira. Većina čvorića u dojkama koja se javlja kod žena su pravo ciste pune tekućine koje se povećavaju krajem menstrualnog ciklusa zbog pada estrogena i progesterona. Nastali čvorići mogu biti bolni, ali i ne moraju.

Vrlo je važno da žene svaki mjesec provode samopregled dojki. Ukoliko se pojavi čvorić u dojkama, potrebno ga je pratiti ili neke druge promjene. Svaka žena najbolje poznaje svoje tijelo i prva će primijetiti kada nešto nije u redu. Zato je neobično važno da se samopregled uvijek provodi u istoj fazi ciklusa, pred kraj ili neposredno poslije menstruacije, u fazi kada se dojke opuste. Stoga, samopregled svaki mjesec!

Čvorić u dojkama – samopregled

Slika 1. Držite ruke uz tijelo i pogledajte se u zrcalo. Podignite ruke i potražite jamice i nabore kože dojki i promjene u veličini i obliku. Obratite pozornost na promjenu normalne simetrije dojke. Provjerite jesu li bradavice uvučene i postoji li iscjedak. Ponovite postupak s rukama na bokovima i ponovno s rukama iznad glave.

Slika 2. i 3. Pregledajte dojke dok stojite tijekom tuširanja i dok ležite na leđima. Podignite jednu ruku iznad glave, dok drugom kružnim masirajućim pokretima (slika 4.) pregledavate suprotnu dojku, uključujući bradavice i pazuh. Ponovite postupak na drugoj dojci.

Potražite čvorić u dojkama koji ne nestaju ili se mijenjaju. Nenormalni čvorići katkad nastaju iznenada i zaostaju. Razlikuju se po veličini i konzistenciji, a često su tvrdi i nepravilnih rubova. Katkad se mogu osjetit kao neoštro ograničena otvrdnuća kože. Kancerogene promjene su najčešće bezbolne.

Potrebno je potražiti pomoć ako se čvoriću dojkama ne povlače nakon menstruacije. Ciste ispunjene tekućinom mogu se isprazniti iglom u lokalnom anesteziji. Infekcije se obično liječe antibioticima. Čvorići koji nisu ispunjeni tekućinom katkad zahtijevaju biopsiju iglom ili kirurško uklanjanje kako bi se utvrdilo jesu li kancerogeni.

Žene u postmenopauzi moraju potražiti liječničku pomoć ako čvorići traju duže od tjedan dana, povećavaju se, postaju bolni ili primijetiti crvenilo kože iznad čvorića.

Napredovanje raka dojke može se spriječiti, upravo samopregledom. Iznimno je važno pri prvim promjena da se javite liječniku. Svaka minuta vam pomoći da se što prije izliječite. Kad je u pitanju rak dojke, svaka minuta je važna!

Izvor : Zdravlje-prehrana.com

Reference :

– Mayo clinic, Priručnik za samopomoć, Medicinska naklada, zagreb, 2005. str. 154

Leave a Reply