Zelena ljekarna za astmu

kopriva, astma, zdravlje, prehrana

Ukoliko imate astmu, preporučamo Vam da isprobate prirodnu ljekarnu, poput: koprive, anisa, koromača, sladića i rajčice.

Kava, čaj, kola, različiti bezalkoholni napici s kofeinom i čokolada sadrže kofein i druge sastojke koji štite od astme. Prema istraživanjima, svi oni sadrže i više od kofeina, dva najvažnija prirodna protuastmatična sastojka: teobromin i teofilin, koji skupa s kofeinom nose zajedničko ime ksantini. Ovi sastojci pomažu u zaustavljanju bronhospazma i otvaraju sužene bronhijalne prolaze. Razina ovih protuastmatičnih spojeva varira ovisno o jačini vrenja i drugim čimbenicima. Ali, u osnovi, šalica kave sadrži najveće razine (oko 100 mg kofeina po jednoj šalica), dok jedna šalica čaja, kakaa ili limenka kole od 0,33 l sadrži oko pole te količine. Tabla čokolade od 30 grama ima nešto manje kofeina od limenke kole. Naravno, kofein, kao i ostali protuastmatični ksantini, nije posve bezopasan. Kako je poznato svakom ovisniku o kavi, kofein može izazvati nesanicu ili uznemirenost. Međutim, protuastmatični spojevi u svojem prirodnom stanju, zapravo, proizvode manje pratećih djelovanja od farmaceutskih teofilina.

Trebate poslušati svojeg liječnika i redovito uzimati preporučene farmaceutske lijekove, a prirodne lijekove koristite samo kao dodatak redovitoj terapiji.

Kao prirode lijekove preporučamo :

Kopriva : Žitelji Australije već mnogo godina koprivu smatraju dobrim lijekom za astmu. Oni piju sok od njezinog korijena i listova, pomiješan s medom ili šećerom, čvrsto vjerujući da olakšava tegobe s bronhijama. Znanstvena istraživanja potvrdila su da je kopriva moćni antistaminik, a sad se kopriva sve više preporučuje za peludnu groznicu i astmu.

Anis i koromač : Obje biljke sadrže sastojke kreozol i alfa-pinen koji pomažu u izlučivanju bronhijalnih izlučevina. Sjeme koromača, zapravo njegovi plodovi, mogu sadržavati čak i do 8,800 milijuntih dijelova alfa-pinena. Ironično, unatoč tradicionalnoj primjeni kod liječenja problema s disanjem anis ipak nije najučinkovitije sredstvo za takvu primjenu. Sadrži svega 360 milijuntnih dijelova alfa-pinena.

Sladić . Čaj od sladića smiruje nadraženost grla i često se preporuča kod bolova u grlu, kašlja i astme. Sladić i njegovi ekstrakti bezopasni su pri normalnoj upotrebi i umjerenim količinama – do tri šalice dnevno. Ipak, dugotrajna upotreba ili unošenje pretjeranih količina mogu izazvati glavobolju, letargiju, nakupljanje natrija u organizmu, pretjerani gubitak kalija i visoki krvni tlak.

Rajčica : sadrži dosta vitamina C. ustanovljeno je da vitamin C, oko tisuću miligrama dnevno, pomaže u sprječavanju napadaja astme, bronhospazma, škripanja i infekcija dišnih putova, suzenja očiju i drugih simptoma alergije. Zašto? Jer vitamin C sprječava oslobađanje histamina.

Konzumirajte više biljaka koje sadrže veće količine vitamina C, ne samo južnog voća i rajčice, već i slatke paprike i jagode. Ljepota konzumiranja južnog voća je u tome što ono pored vitamina C sadrži i flavonoide. To su sastojci koji također sprječavaju oslobađanje histamina  i tako obuzdavaju simptome alergije i astme.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.