Zelena salata

Naslovna flash rotor Povrće

salata, zelena

Zelena salata pripada skupni lisnatog i zeljastog povrća. Zelena salata se prvenstveno uzgaja zbog listova koji se upotrebljavaju u prehrani. Zelena salata ne sadrži puno kalorija.

Najčešće se zelena salata smatra prilogom uz jelo. Salata je dijetalna namirnica jer 100 grama salate čini svega 14 kcal.

Zelenu salatu trebalo bi odmah  jesti nakon branja, jer ako se drži u frižideru gubi se njena prehrambena-nutritivna vrijednost. Poseban važan utjecaj zelene salate zapažen je kod pušača. Liječnici su utvrdili da vegetarijanska jela sa salatom smanjuje rizik od formiranja tumora. Najbolji način da zaštite pluća je kombinacijom salate i umjerene tjelesne aktivnosti. Zapadna pučka medicina koristi salatu za opuštanje tijela i živčanog sustava, za jačanje muške potencije, kod krvarenja, proljeva, bolova u vratu, protiv parazita, u liječenju raznih rana, za jače izlučivanje mokraće.

Prehrambena vrijednost-  zelena salata: 

  • Zelena salata je dijetalna namirnica koja u 100 grama daje 14 kcal.  U dijetalnoj prehrani  zelena salata je nezamjenjiva namirnica
  • Zelena salata od vitamina sadrži vitamina C i vitamina skupine B-kompleksa. Od minerala sadrži kalcija, fosfora, željeza
  • U svom sastavu salata ima oko 90% vode
  • Zelena salata dobra je za jetru i probavu, jer u sebi sadrže prehrambena vlakna koja poboljšavaju probavu i potiču pravilnu peristaltiku crijeva
  • Uživanje zelene salate preporučuje se šećernim bolesnicima te onima koji pate od srčanih ili bubrežnih bolesti, a također i kod gihta.

Neke vrste salate:

  • Iceberg salata
  • Hrastovi list salata
  • Puterica
  • Lollo bionda.

Priprema zelene salate:

Kada pripremate zelenu salatu, dobro je operite, zadebljali dio odrežite.  Zelenu salatu dodatno ne solite jer se u njoj već nalazi dovoljno soli. Savjetuje se salatu začiniti s maslinovim uljem i jabučnim octom. Ukoliko ste skloni eksperimentiranju, napravite zdravi prilog uz glavno jelo, zelenoj salati dodajte svježu izrezanu mrkvu.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.