Žgaravica

žgaravicaSaznajte kako smiriti vulkan u vašem želucu koji se zove žgaravica …

Postoji više uzroka žgaravice, ali u većini slučajeva se radi po refluksu (povratku) kiseline. To znači da se neki od probavnih sokova, koji se nalaze u vešem želucu, vraća natrag iz želuca u jednjak i stvara „vulkan“. Jedan od sokova u želucu je i solna kiselina koja je poznata kao supstanca koje se koristi za čišćenje metala. Želudac ima zaštitni sloj koji ga štiti od solne kiseline, dok ga jednjak nema i to je razlog zašto osjećate kao da vam trbuh gori. Postoji nekoliko čimbenika koji uzrokuju žgaravicu.

Prejedanje

Želučana kiselina se može vraćati u jednjak zato jer u vašem želucu ima previše hrane. Što ima više hrane, više će se kiselina vraćati u jednjak. Žgaravica je često posljedica jedenja prevelike količine hrane u kratkom vremenu.

Krive namirnice

Mlijeko nije namirnica koju želite prečesto konzumirati ako imate žgaravicu. Masti, bjelančevine i kalcij u mlijeku mogu poticati kiselinu u želucu na lučenje kiseline. Istina je da mlijeko godi, ali samo dok ide prema želucu, nakon toga uzrokuje pretjerano lučenje kiseline. Nemojte piti čaj od metvice jer opušta donji mišić jednjaka koji djeluje kao poklopac koji vas štiti kad se prejedete. Opuštanjem tog mišića, samo ćete pripomoći kiselini da ide prema gore.

Izbjegavajte :

  • Pivo, vino i ostala alkoholna pića
  • Rajčice
  • Pića koja sadrže kofein (kava, čaj, …)
  • Čokoladu
  • Junk food.

Svakako provjerite lijekove koje morate piti. Vrlo često žgaravicu uzrokuju antidepresivi i sedativi. Primijetite li da vam upravo lijekovi uzrokuju žgaravicu, obavijestite vašeg liječnika i zamolite ga za alternativni lijek.

Pokušajte :

  • Kušajte sušene čili papričice i njihove paprene rođake. No, budite oprezni jer nekim osobama pomognu, dok nekim osobama uzrokuju žgaravicu. Sami ćete moći primijetiti da li vam pomaže ili odmaže.
  • Pokušajte sa citrusima, ali oprezno. Limun i naranča jesu kiseli, ali ne kao želučana kiselina pa je mogu ublažiti.
  • Ne jedite unutar dva i pol sata prije spavanja.
  • Koristite korijen đumbira jer apsorbira kiselinu i smiruje živce.

Čak se savjetuje konzumiranje jabučnog octa. Jednu žlicu octa razrijedite s pola čaše vode i pijuckajte ta vrijeme obroka.

Pokušajte biti u što uspravnijem položaju Nemojte ležati na leđima jer će te tim položajem osigurati sigurno vraćanje kiseline. Kiselina neće ići uzbrdo.

Izvor : zdravlje.prehrana.com

Leave a Reply