Znate li što jedete?

aditivi,prehrana,zdravlje,voće,povrćeU hrani se nalaze razni aditivi pod nazivom „e-brojevi“. Npr: neka prerađena namirnica, primjerice pašteta u sebi sadrži manje postotka mesa, a sadrži više masti i onda da bi ta pašteta izgledala bolje (atraktivnije), da bi imala bolji okus, u paštetu se dodaje aditiv tj. poboljšivači okusa.

Što je s tim proizvođač dobio?
Proizvođaču aditivi služe u ovom slučaju smanjenje troškova proizvodnje namirnice jer aditiv zamjenjuje određenu količinu mesa. Ovim postupkom proizvođač dobiva lakšu obradu proizvoda i veći financijski profit.
Što potrošač( konzument) takvog proizvoda dobiva ?
Osoba koja konzumira takvu namirnicu u organizam unosi povećanu količini aditiva, koja može predstavljati potencijalni rizik za zdravlje.

Što se savjetuje?
Redovno educiranje o aditivima i čitanje deklaracije proizvodima, na kojima se nalaze upotrijebljeni aditivi. Svaka osoba ima pravo odlučiti da li želi kupiti takav proizvod ili ne.

Aditivi nisu  veliki problem, veći je problem koji od tih aditiva proizvođač koristi te da li se upotrebljavaju prirodni  ili sintetski aditivi. Često proizvođač koristi sintetske aditive jer su jeftiniji i samim time proizvođač povećava financijski profit.

Konzumacijom proizvoda s dopuštenom količinom aditiva neće nas ubiti, ali učestalom upotrebom takvih aditiva sigurno može postati potencijalni rizik na zdravlje.

Istina je jedna znanstvena istraživanja se unaprjeđuju iz dana u dan i tako pitanje je vremena kada neki aditiv koji se sada nalazi na dopuštenoj listi aditiva može vrlo lako prijeći na crnu listu zabranjeni aditiva.

Preporuka:
Svakodnevnoj konzumaciji dajte prednost namirnicama koje su uzgojene na bazi ekološke proizvodnje. Ekološka proizvedena hrana sadrži aditive, gdje je dopušteno oko pedesetak aditiva, dok konvencionalnom proizvodnjom dopušteno je oko tri stotine aditiva.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply