Znate li što vam potajno ugrožava zdravlje

obuća, odjeća, toksične kemikalije, zdravlje, prehranaDa li se ikada zapitali kako je nastala obuća i odjeća  koju svakodnevno obuvate i oblačie, te da li ima utjecaja na vaše zdravlje?

Svjedoci smo da zadnjih nekoliko godina proizvodnja obuće i odjeće raste, ali također dolazimo do saznanja da se predmeti koje mi nosimo sve manje analiziraju. Obuća se ponajviše proizvodi u Kini, Indiji odnosno većini Azijskih zemalja, koje nemaju nikakvu kontrolu pri proizvodnji. Za proizvesti obuću potroši se 300 različith kemikalija koje su uglavnom toksične. Nisu ni biorazgradljive niti se recikliraju. Najčešće su to „kokteli“ od olova, žive, kadmija te korozivnih kiselina. Dakle, koriste se jedni od najopasnijih spojeva u kemiji. Kadmij jednom kad uđe u organizam, nije ga moguće ukloniti. Izrazito je toksičan. Dolazi do promjena na plućima te bubrezima. Konstantnim izlaganjem dolazi do obolijevanja od malignih bolesti. Utječe na ravnotežu hormona te može imitirati hormon estrogen. Kadmij može poremetiti putove ovisne o hormonima te tako omogućiti rast raka. Čini se da produljena izloženost kadmiju može povećati sposobnost stanica raka dojke da napadnu vanjske ‘granice’ organa i tkiva, tj. da se rak proširi. Mnogi od tih metala, bojila i organskih spojeva lako mogu apsorbirati u kožu. Posjekotine na podnožju mogu poboljšati apsorpciju.

Ne samo da bismo trebali brinuti o našem zdravlju ,a nego i o odlaganju obuće. Nepravilnim odlaganjem, djelovanjem vanjskih uvjeta (kisika, oborina, vlažnosti) dolazi do otpuštanja toksičnih kemikalija u prirodu te dolazi do zagađenja podzemnih voda koje mi pijemo. Spaljivanje nije ništa bolji izbor, kao i mnogi od tih spojeva kada se pomiješa s drugim organskim, obuća postaje još smrtonosnija. Trovalentni kroma može oksidirati u kancerogeni šesterovalentni krom. Izgaranje halogeniranih spojeva, kao što su klorirani i bromiranih fenoli, može dovesti do stvaranja dioksina i furana. Metali nisu uništeni nakon spaljivanja, te hlapljive komponente ostaju u zraku. Problem toksičnih spojeva koji se masovno upotrebljavaju u proizvodnji odjeće i obuće biti će veliki i za buduće generacije. To su spojevi koji na mnogo načina utječu na naše zdravlje, ali osobito na zdravlje ljude koji ih proizvode.

Trebamo se zapitati, što nam je važnije, markirana odjeća ili naše zdravlje te budućnost generacija iza nas?

Tekst preveden sa portala : Theecologist.org , Magazin.net.hr , Inspirirationgreen.com